Gå en danskurs

Gillar du att röra dig till musik och har svårt att sitta still mer än fem minuter? Det är kanske dags för dig att ge kroppen vad den förtjänar och gå en danskurs. Det blir allt vanligare med danskurser i svenska städer och du kan nu med några enkla klick lära dig att dansa allt ifrån salsa och street dance till african och balett. Det bästa är att utbudet passar alla åldrar och smaker. Oavsett om du är senior eller junior kommer du snabbt att finna något av intresse. Att gå en danskurs är också ett bra sätt att hålla sig i form.

Saknar du det lilla extra i vardagen kanske en danskurs är precis det du behöver. Trots att det blir allt vanligare med prat om fitness och gym så finns det fortfarande en stor del av befolkningen som fortfarande blir sittandes hemma. Är du en av dem som inte klarar av att stå och lyfta tyngder på gymmet eller tröttnar du på löpbandet efter några minuter? Testa av de många danskurser som erbjuds över hela landet. Några fokuserar mer på rörelse och hälsa, som exempelvis zumba, medan andra är mer konstnärligt lagda, som exempelvis balett. Gemensamt för dem alla är att de går att lära sig – gammal som ung.

En danskurs för alla smaker

Vilken typ av rytmisk dans och musik tilltalar dig? På diverse platser på internet kan du söka efter olika sorters kurser utifrån stad. Du kan också se om den danskurs som du är intresserad av passar din nuvarande nivå. Det finns nybörjarkurser i nästan alla olika stilar och om du fattar tycke för dem kan du bygga vidare med en fortsättningskurs. Vissa stilar passar bäst för grupper medan andra går att dansa själv. Mycket av dans handlar också om att lära sig från varandra. Inspireras av dina nya vänner på dina danskurser och var inte rädd för att lära dig, du måste börja någonstans.

Hur du väljer rätt dansform för dig

Dans är ett utmärkt sätt att förbättra din fysiska som mentala hälsa, och allt fler väljer faktiskt att ägna sig åt dans som en träningsform. Men för att uppnå resultat, gäller det att välja en dansstil som faller dig i smaken och som dessutom passar din fysiska form. Vi kommer därför att redogöra för två tips på hur du väljer rätt dansstil för just dig:

1. Bedöm din fysiska prestationsförmåga

Olika danser kräver olika mycket, både vad gäller kondition och fysisk styrka. Tänk därför på att ta hänsyn till din kropps nuvarande skick innan du hoppar på en ny dansform som kan vara fysiskt krävande. Oavsett vilken dansform du väljer, så gäller det att träna regelbundet för att få tillredställande resultat. Det är också viktigt att du väljer en dansstil som du tycker är rolig. Om du tycker att det är roligt att träna så är det också mer sannolikt att du kommer att göra det regelbundet.

2. Välj utifrån din åldersgrupp

Ålder behöver inte vara en allt för stor faktor när det kommer till valet av dansform, men det är viktigt att känna till gränserna för vad din kropp klarar av, för att inte riskera din hälsa. De flesta danser passar alla åldrar, ung som gammal, men om du vill prova på en teknikbaserad dansstil, rekommenderar vi dig att ta hjälp av en kvalificerad instruktör som kan anpassa dansen efter dina potentiella åldersbegränsningar.

Danskurs ger träning för hela kroppen