Passande dansmusik

Som namnet antyder är dansmusik i första hand komponerad för att dansa till, även om många uppskattar att bara lyssna. Musiken har en jämn rytm med tydliga taktslag för att underlätta ute på golvet. Passande dansmusik vid tiodans handlar alltså om rytmen och därmed kan nästan alla sånger anpassas efter dansen. Kanske tänker många på dansband med kända grupper som Vikingarna eller Sven-Ingvars, men det finns mycket mer än så. Dansbandsmusik passar främst för bugg eller foxtrot. Bugg ingår inte i tiodans, det tävlar paren i separat. Buggmusik och musik till foxtrot ska vara lite mer rockig med fart och fläng än musik till en vals.

Hastigheten i en låt anges i BPM vilket betyder beats per minute, alltså taktslag per minut. Ju högre siffra desto snabbare går musiken och dansen. Att använda sig av BPM-måttet kan vara ett bra sätt att hitta dansvänliga låtar. Svenskar är tokiga i både dansband och dans och det finns skivor som är speciellt anpassade för att bugga till för att de som dansar ska slippa tänka på detta och istället sätta allt fokus på stegen. Det finns en stor mängd dansmusik som passar till vals i den svenska vistraditionen. Många par söker privatkurser inför sitt bröllop för att kunna visa upp sig i en brudvals.

Dansmusik för olika typer av dans

Dansmusik är liksom all annan musik en fråga om smak. Kanske är det så att en speciell dans tilltalar dig mer just beroende på musiken. Letar ni efter passande musik till ert bröllop kan ni få förslag i samband med lektionen. Traditionella val för bröllopsvalsen, eller wienervals som det egentligen heter, är något av Tjajkovskij eller Strauss den yngre. Många av Evert Taubes sånger som Calle Schewens vals (I Roslagens famn) eller Rosa på bal är också utmärkta val. Latinamerikanska danser som pasodoble har en annan rytm. Just pasodans grundar sig i en tolkning av tjurfäktning och där är det drama och bestämda känslor som ska ges utlopp.

Dansbandsmusik

Vilken typ av musik man föredrar att dansa till är självklart individuellt, och många gånger baserat på dansformen. Som vi tidigare nämnt är dansband en mycket populär musikgenre att dansa till, framförallt vad gäller bugg och foxtrott. Musikgenren hämtar inspiration från främst swing, schlager, country, jazz och 1950-/1960-tals rock, och fick sitt namn ”dansbansmusik” myntat någon gång under 1970-talet. Genren utvecklades främst i Sverige, men spred sig snabbt till grannländerna Norge, Danmark samt svenskspråkiga regioner i Finland.

Till några av de största dansbanden i Sverige hör Vikingarna, Arvingarna, Barbados, Black Jack, Lasse Stefanz och Streaplers. Låttexterna brukar för det mesta vara upplyftande och handla om ämnen såsom kärlek, vänskap och fred. Dansvänliga covers är ett vanligt inslag, och oftast framför dansbanden sin musik på respektive hemspråk. Svenska dansband kan därför också kallas för svensktoppsband.

Vill du dansa till dansbandsmusik tillsammans med andra? Det anordnas flera danstillställningar men dansbandsmusik i fokus, på flera håll runt om i Sverige. Ett exempel är Skansen som varje sommar bjuder på danskvällar (foxtrott och bugg) på Galejans dansbana. En annan populär tillställning är Sverige Dansar i Västervik, där besökarna kan dansa till livemusik till några av Sveriges främsta dansband.

Dansmusik gör det svårt att stå still