Dansklubben Elit Stockholm

Elit Stockholm har funnits sedan 2003 och lärt danssugna personer runt om i huvudstaden att ta sina första stapplande steg. Ägare till Elit Stockholm är Gunilla Palmgren som själv varit verksam inom dansen i flera år. Palmgren är medlem i Svenska danssportförbundet och engagerad i verksamhetsområdet tiodans. Danserna är uppdelade i de fem standarddanserna modern vals, tango, quickstep, wienervals och slowfox och fem latinamerikanska danser, samba, cha-cha-cha, rumba, pasodoble och jive. För alla som tittar på Let´s dance har dessa danser blivit välkända begrepp och programmet har även gett ett stort uppsving till sporten. Ibland kallas alla dessa gemensamt för tävlingsdans.

Elit Stockholm håller danskurser för grupper på olika nivåer. I en nybörjarkurs brukar lektionerna börja med steg som allt eftersom byggs ut till figurer. Slowfox och Pasodoble är svårare danser och därför brukar dessa vänta till fortsättningskursen. Det var Gustav ””Topsy”” Lindblom som introducerade tiodansen för svenskarna 1936. I Europa hade de redan tävlat i sporten under flera år. Lindblom var vid tiden föreståndare vid det då mycket populära dansstället Nationalen i Stockholm, som allmänt kallades Nalen. Den första internationella tävlingen stod mellan Sverige och Danmark på Nalen 1936. Danmark knep både första och andra platsen med god marginal, men svenska paret Elon Andersson och Hjördis Nilo tog hem bronset.

Lär dig dansa på Elit Stockholm

Elit Stockholm erbjuder dansundervisning från lärare med lång erfarenhet. Palmgren är aktiv som tävlingsledare för SM- tävlingar och reser runt hela landet för att bedöma dansande par. Att jobba inom danssportförbundet innebär att Gunilla Palmgren arbetar enligt föreningens mål med att lyfta fram dansen på alla nivåer för att utveckla individen på ett positivt sätt psykiskt, fysiskt, social och kulturellt. Danssport består både av träning, lek, tävling och uppvisning. De delar in kurserna efter ålder och ambitionsnivå och både kurser för barn, ungdomar, vuxna nybörjare, fortsättningskurser och elitsatsningar. Det är aldrig för sent att börja dansa och det är ett riktigt bra sätt att träna kondition och koordination.

Fördelarna med dans som träningsform

Dans är en oerhört populär träningsform som människor över hela världen ägnar sig åt. Att dans har en positiv effekt på såväl människans fysiska som mentala hälsa är ingen hemlighet. Faktum är att dans kan förbättra både hjärnkapaciteten, konditionen och koordinationen, men även ge en mental boost som kan förse människan med en helt ny inställning och attityd till sin omgivning. Du behöver inte ha rytmkänsla för att kunna dansa. Det finns inget sätt som är fel när det kommer till dans – dans är till för alla och är menat att vara lustfyllt utan prestationskrav!

Om du är intresserad av att  dansa dig i form, kan vi rekommendera följande danser: balett, salsa, magdans, hiphop, tiodans, afrodans och zumba. Det finns självklart många fler danser som lämpar sig utmärkt för såväl nybörjare som erfarna. Om du känner dig osäker på vilken dansform som är bäst för dig, så rekommenderar vi dig att surfa runt och läsa på om de olika danserna samt vilken inverkan de har på kroppen och psyket. Kom ihåg att dans är för alla och att det viktigaste är att man har kul!

Elit Stockholm tar dansen steget längre