Dancing with the stars och andra tävlingar på TV

Tävlingar i tv har varit populärt ända sedan tv började sändas. Det finns tävlingar för alla smaker och intressen; från klassiska frågesportsprogram till program om matlagning, gladiatorer, poker, de värsta bilförarna och dansprogram. Vi som tittar på dessa tycker ofta om spänningen, att hitta en favorit att heja på och glädjas åt när de gör framsteg och blir ledsna när de åker ut. Tävlingarna engagerar tittarna och låter oss ta del av känslorna som uppstår i ett prestationsmoment. Inte minst har detta visats sig i programmet Dancing with the stars, eller Let´s dance som den svenska versionen och som sänds varje vår på tv 4.

Tävlingar i tv kan inkludera kändisar eller helt okända människor som ska visa sina kunskaper inom ett specifikt ämne. I programmet Let´s dance paras kända ansikten ihop med duktiga dansare och på bara några veckor ska de lära sig ta sina första stapplande steg och utvecklas till riktiga dansare som både bemästrar en vals och en quickstep. Några av våra största kändisar har genom programmets tio år långa historia medverkat. Ingemar Stenmark, Måns Zelmerlöw och Tina Nordström har inte bara deltagit, utan även vunnit hela programmet i sina respektive säsonger. De är alla vana tävlingsmänniskor med ett stort driv, men ovana i danssammanhang.

Let’s Dance bakgrund

Let’s Dance är baserad på den brittiska upplagan Stricly Come Dancing som premiärsändes i BBC år 2004. I Sverige sändes det första avsnittet av Let’s Dance den 6 januari 2006. David Hellenius och Agnets Sjödin var programledare, och jurymedlemmar var Maria Öhman, Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving. 2015 års upplaga av tävlingen hade flest antal TV-tittare, då hela 2,15 miljoner såg finalen där skidlegendaren Ingmar Stenmark och danspartnern Cecilia Ehrling blev segrare.

Let’s Dance upplägg

Mellan tio och tolv danspar deltar i tävlingen. Varje vecka lär de sig ett nytt dansnummer i tiodans. Dansnumret framför de inför en publik och jury i direkt sänd TV varje fredagskväll. Juryn ger ett omdöme till varje danspar samt poängsätter deras framträdande på en skala mellan 1-10. Även tittarna är med och påverkar då de kan telefonrösta på sina favoriter.

I slutet av programmet, röstas det dansparet som fått minst antal totalpoäng av juryn och tittarna, ut ur tävlingen. Om det skulle bli oavgjort mellan ett par, så får de duellera mot varandra i en nytt nummer där tittarna fäller den avgörande domen. Proceduren upprepas till dess att ett danspar står segrande i finalen.

Tävlingar som håller i längden

Andra tv-sända tävlingar tillåter även oss som tittare att vara med och tävla, till exempel i frågesportsprogram som Vem vet mest? eller styrke- och konditionstävlingarna i Gladiatorerna. Frågesportstävlingar är alltid populärt, och ett sådant är också På Spåret. Detta är ett av de populäraste programmet sett till tittarsiffror och har visats sedan 1987. Fram till 2009 var programledaren Ingvar Oldsberg, och sedan dess har duon Kristian Luuk och Fredrik Lindström tagit över. Oldsberg hade i flera år bisittaren, tennisoraklet och domaren Björn Hellberg vid sin sida. Programmet är något så ovanligt som en svensk originalidé som håller minst lika bra nu, nästan 30 år senare.

Tävlingar på tv lockar stor publik